jij en de das
Je hebt nu van alles kunnen lezen over de das.
Das&Boom vindt dassen super mooie dieren en wil ze helpen.
Wil jij ook dassen helpen?
Hieronder kun je lezen, hoe je dassen kunt helpen.


Nu jij dit verhaal over de das gelezen hebt weet je al best veel van dassen. Meer misschien dan veel volwassen mensen. Die kun je dus mooi vertellen dat dassen vaak een beetje hulp nodig hebben.
Volwassen mensen zijn soms zo druk bezig met hele grote plannen, dat ze de das helemaal vergeten, kijk maar eens naar het filmpje hiernaast.
Dan kun jij misschien dassen helpen door de grote mensen te vertellen dat de das net als iedereen graag wil blijven wonen in zijn eigen gebiedje.


Tegenwoordig zijn er in Nederland veel mensen die dassen bij hen in de buurt willen helpen. Die mensen zitten vaak in een clubjes, die je 'dassenwerkgroepen' noemt .
In veel provincies is zo'n dassenwerkgroep.
Hier kun je ze vinden.
Als je oud genoeg bent kun je misschien ook meedoen in zo'n werkgroep.

Je zal niet zo gauw een levende das te zien krijgen.
Maar je kunt wel een dode das zien liggen langs de weg.
Meestal is die aangereden door een auto.
Dat is natuurlijk erg naar.
Maar je kunt wel helpen er voor te zorgen dat dat niet vaker gebeurt.
Vraag je vader of moeder om Das&Boom precies te vertellen waar die das is aangereden.
Dan kan Das&Boom proberen er voor te zorgen dat daar een dassentunnel komt.
Dan kunnen andere dassen daar veilig oversteken.


Je weet nu een beetje hoe je een dassenburcht en dassenwissels kunt herkennen. Jij weet nu ook dat dassen het niet fijn vinden als je daar overheen loopt. Maar andere mensen misschien niet, dus kun je dassen helpen door mensen uit te leggen waarom ze die dassenplekjes met rust moeten laten.

Misschien kun je als je groot genoeg bent Das&Boom wel helpen met het verzorgen van zieke en jonge dassen.Wil jij iets weten over dassen wat niet in dit verhaal staat, dan kun je even e-mailen of bellen naar Das&Boom.
Jeugdjournaal 1996: kinderen voeren actie voor een bedreigde dassenburcht in de wijk.Bekijk hier filmpje van het jeugdjournaal. Kinderen voeren actie voor het behoud van een dassenburcht in de wijk, grote mensen vinden dat de dassenburcht weg moet. Er moeten daar meer woningen komen.

Stichting Das&Boom | Rijksstraatweg 174 | 6573 DG Beek-Ubbergen | (024) 684 22 94 | www.dasenboom.nl